28 november 2018 
2 min. leestijd

Collectieve zorgverzekering via werkgever vaak duurder dan zelf vergelijken.

Collectieve zorgverzekering via werkgever vaak duurder dan zelf vergelijken.

Collectieve zorgverzekeringen die via de werkgever of via een vakbond zijn afgesloten blijken heel vaak duurder te zijn dan wanneer je zelf op zoek gaar naar een passende zorgverzekering.

Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft een collectief via de werkgever en denkt daarmee goedkoop uit te zijn. Echter dat blijkt lang niet altijd het geval te zijn.

Minister Schippers heeft in 2017 laten weten dat ze af wil van de collectieve zorgverzekeringen. Ze hebben te weinig toegevoegde waarde en vertroebelen de markt. Zij overweegt zelfs een verbod op collectieve zorgverzekeringen.

Individueel verzekeren vaak goedkoper

Uit onderzoek blijkt dat de top 5 van goedkoopste verzekeringen op vergelijkingssites bestaat uit zorgverzekeringen waarop via de werkgever geen collectiviteitskorting mogelijk is. Dit betekent dus ook dat werkgevers deze verzekeringen niet aan kunnen bieden omdat de verzekeringsmaatschappij simpelweg geen collectiviteitskorting biedt en dus deze verzekeringen ook niet aan de werknemers worden aangeboden.

Deze werknemers zijn dus beter af als ze zelf gaan vergelijken en een verzekering kiezen die dus al per definitie goedkoper is dan de verzekeringen die met collectiviteitskorting worden aangeboden.

Simpel gezegd: Om collectiviteitskorting te kunnen bieden wordt eerst de prijs van de zorgverzekering verhoogd om vervolgens een mooie korting te kunnen bieden.

Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop. Mensen worden blijkbaar getriggerd door het kortingspercentage maar het gaat er natuurlijk om wat je uiteindelijk onder de streep betaalt. Die premie moet zo gunstig mogelijk zijn.

Waarom collectieve verzekeringen duurder zijn

Een andere oorzaak waarom collectieve verzekeringen vaak duurder zijn is dat werknemers “verplicht”zijn een bepaald pakket af te nemen. Dit betekent in veel gevallen dat je “oververzekerd”bent omdat je dus niet de mogelijkheid hebt bepaalde vergoedingen, die je niet nodig hebt, buiten het pakket te laten. Maandelijks betaal je dan voor zaken die je niet nodig hebt. Door niet voor een collectief te kiezen maar jezelf en je gezin individueel te verzekeren kun je besparen doordat je in feite maatwerk kunt kiezen door alleen te verzekeren wat je echt belangrijk vindt.

De derde reden waarom collectieve zorgverzekeringen vaak te duur zijn ligt in het feit dat ze vaak jaren geleden al zijn afgesloten en dat er daarna niet meer naar om is gekeken. De werknemer dankt dat hij goed zit omdat hij in een collectief zit.

Omdat de laatste jaren de concurrentie tussen zorgverzekeraars alleen maar is toegenomen en de prijzen ook elk jaar verschillen is het juist handig om dit, juist als je al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zit te vergelijken.

Wat kun je eraan doen?

Dus: wees verstandig en check in ieder geval even of je collectief nog wel een marktconforme prijs heeft. Het zou me niet verbazen als je werkelijk honderden euro’s kunt besparen voor jouw en je gezin.

Nog een laatste tip: als je gezond bent en weinig zorgkosten verwacht in 2019. En je hebt de financiële mogelijkheid  een potje) om, als er toch iets gebeurd deze tegenslag zelf te bekostigen. Overweeg dan je eigen risico op te hogen (maximaal € 835). Het scheelt je ongeveer € 250 per jaar.

Wil je nu zorgverzekeringen vergelijken? Klik hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen