Vergelijk je zorgverzekering niet

Onderstaande column verscheen op 24 november 2017 in GELD en is een soort “parodie”op het voor mij ook onbegrijpelijke fenomeen dat er zoveel mensen zijn die “graag” teveel betalen voor hun zorgverzekering in het bijzonder en voor hun vaste lasten in het algemeen. Let op: het is niet mijn tekst maar ik onderschrijf de inhoud ervan volledig.

Over een aantal onderwerpen die hier ter sprake komen heb ik eerder een blog/ artikel geschreven. Ik heb de links ernaar in onderstaand artikel verwerkt.

Hier volgt het artikel:

 AMSTERDAM – Droom lekker verder, blijf verkeerd verzekerd en betaal net iets te veel. Want waarom zou je je druk maken als je binnen een paar minuten iedere maand een paar tientjes netto meer kunt overhouden? Blijf lekker penny wise and pound foolish. Sluit je aan bij meer dan 90% van de polishouders die niet overstappen. Die zijn toch niet gek?

Wat bezielt die dwazen toch? Ze zien af van het vrijwillig hoger eigen risico van €500 waarmee ze in ieder geval €250 minder premie betalen. Want dan lopen ze het risico dat aan het eind van het jaar blijkt dat ze uiteindelijk toch wel veel rekeningen zelf moesten betalen.

Ze hebben geen kinderen – waarvoor dat eigen risico overigens helemaal niet geldt. En ze gaan nooit naar de huisarts – waarvoor dat eigen risico ook niet geldt. Aanvullende verzekeringen hoeven ze ook niet. Zelfs als ze begrijpen dat voor aanvullende verzekeringen het eigen risico ook niet geldt.

Het maakt ze verder niets uit of de kinderen worden ondergebracht bij de ouder met de beste dekking. Ze betalen de rekeningen liever zelf. Ook als het verzekerd had kunnen zijn. Bovendien draagt niemand in het gezin een bril of contactlenzen.

Medicijnen? Nee, die gebruikt ook niemand in het gezin. Ook geen ADHD’ers gelukkig. En als er al iemand binnen het gezin medicijnen gebruikt dan betalen zij de eigen bijdrage van het niet vergoede deel van de medicijnen graag zelf. Zelfs als dat in de duizenden euro’s per jaar loopt. Geld is toch helemaal niet belangrijk. Dat is het slijk der aarde!

Daarom betalen ze ook liever niet één euro per maand meer voor een restitutie of zogenaamde vrije keuze zorgverzekering. Dan maakt het namelijk niet uit of de zorgverlener wel of niet gecontracteerd is. Ze laten zich lekker verwijzen naar de dokter die gunstige prijsafspraken met de zorgverzekeraar heeft moeten maken. Wel lekker goedkoop (voor de verzekeraar).

Ze zitten nu gezellig samen op één polis. Die is tien jaar geleden via de werkgever met korting afgesloten. Hoeven ze natuurlijk nooit meer naar te kijken, want er zit korting op. Wat het kost maakt niet uit. Als het maar met korting is.

De kinderen hebben al twee jaar een beugeltje en dat zal nog wel een paar jaar nodig zijn. Dat de zorgverzekering dat maar twee jaar vergoedt en dan niet meer is helemaal niet meer belangrijk. Daarna betalen ze ook dit liever zelf.

En in het buitenland komen ze nooit. De zorgverzekering betaalt namelijk de kosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Binnenkort gaan ze weer lekker met z’n allen op wintersport. Met een beetje geluk worden ze na een ski-ongeluk met de helikopter naar de bevriende (van het reddingsteam) private kliniek gebracht die duizend euro per dag meer kost dan het Nederlandse tarief. En dan lekker met het vliegtuig terug.

Waarschijnlijk gaan ze ook nooit naar de tandarts want dat kost ook geld. Ze wachten liever tot het zeer doet of tot ze zodanig uit hun mond stinken dat de omgeving het hoofd afwent als ze uitademen. Die veelvoud aan kosten die ze dan hebben betalen ze dan heel graag helemaal zelf.

Ze zijn trouwens ook niet te dik en het interesseert ze dus ook niet dat ze aanvullende zorgverzekering bijdraagt aan afvallen of stoppen met roken. Goede voornemens, ja die maken ze ieder jaar. Ook om toch volgend jaar echt eens goed naar de zorgverzekering te kijken voor 1 januari. Ja, ja, niet dit jaar, maar volgend jaar.

Zorgtoeslag? Ja ze weten wel dat dat bestaat, maar dat vragen ze ook niet aan. Ze kijken ook niet op de website van de Belastingdienst hoeveel dat is.

En die zorgverzekering betalen ze natuurlijk per maand en niet per jaar. Dan krijgen ze wel 3% korting maar ze gebruiken die tijd liever om op internet te speuren naar de spaarrekening met de hoogste rente. Dat levert tenminste echt penny’s op.

Wilfred Mooij ffp

Hierbij de link naar het originele artikel:

https://www.telegraaf.nl/financieel/1337198/column-vergelijk-je-zorgverzekering-niet