12 november 2015 
1 min. leestijd

Het voordeel van shoppen voor financiële producten

Het voordeel van shoppen voor financiële producten

Vergelijken: hoeveel kun je besparen door actief te shoppen voor financiële producten?

In 2012 heeft de toenmalige NMa (Nederlandse Mededingings Autoriteit), die nu ACM ( Autoriteit Consument en Markt) heet een onderzoek laten uitvoeren hoeveel er nu eigenlijk bespaard kan worden door financiële producten te vergelijken.

Een onderzoek van “Wijzer in Geldzaken”toont aan dat slechts 25 % van de consumenten actief op zoek gaat naar financiële informatie. Vaak ontbreekt het aan zin en motivatie om hier mee bezig te gaan, tenzij er een echte aanleiding is bijvoorbeeld als men een nieuwe hypotheek zoekt.

Ook het feit dat men ziet dat er grote prijsverschillen zijn tussen gelijksoortige producten draagt bij aan de motivatie om actief op zoek te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat er grote prijsverschillen zijn tussen gelijksoortige producten.


 

In het onderzoek is het volgende in kaart gebracht:

 1. de besparing voor een gemiddelde consument voor vijftien verschillende financiële producten
 2. voor acht verschillende huishoudens is de maximale en gemiddelde jaarlijkse besparing bepaald

De vijftien producten worden door veel consumenten gebruikt het gaat om de volgende onderzochte financiële producten:

 1. Aansprakelijkheidsverzekering
 2. Autoverzekering
 3. Zorgverzekering
 4. Betaalrekening
 5. Doorlopende lening
 6. Hypotheek
 7. Inboedelverzekering
 8. Internetsparen
 9. Lijfrente
 10. Ongevallenverzekering
 11. Opstalverzekering
 12. Overlijdensrisicoverzekering
 13. Rechtsbijstandverzekering
 14. Reisverzekering
 15. Uitvaartverzekering

 

NB: een “gemiddelde consument” is een man van 45 jaar met een koopwoning, een eigen auto en een netto gezinsinkomen van € 3.000 per maand

Hiernaast is te zien dat je honderden euro’s per jaar kunt besparen door goed te shoppen. Vooral op een hypotheek, toch een van de grootste maandelijkse uitgaven, is veel geld te besparen maar niet alleen de hypotheek ook bij doorlopende leningen zijn de verschillen groot. Voor vergelijkbare producten worden heel verschillende rentes gevraagd waarbij de hoogste rente bijna twee keer zo hoog is als de laagste. Als je bedenkt dat de gemiddelde looptijd van een lening 6 jaar is begrijp je dat hiervoor shoppen zeker de moeite waard is. Vergelijken loont dus ook hier.

Kortom: neem de tijd om door al je vaste lasten heen te lopen en je zult zien dat je honderden en misschien wel meer dan duizend Euro kunt besparen. En dat elk jaar!


Download hier het gehele rapport van de NMa

Over de schrijver
Reactie plaatsen