18 januari 2015 
1 min. leestijd

Beperking vrije artsenkeuze vaak geen probleem

Beperking vrije artsenkeuze vaak geen probleem

Gisteren las ik een bericht in de Telegraaf over de beperking van de vrije artsenkeuze. Het ging erover dat minister Schippers graag bij het PvdA congres van zaterdag 17 januari zou willen uitleggen hoe het nu echt zit omdat er allerlei indianenverhalen de ronde doen. Adri Duivesteijn (PvdA) had geroepen dat je een lijst van verzekerde ziekenhuizen bij je moest hebben om te voorkomen dat een ambulance je niet zou meenemen als je een ongeluk krijgt………

Mijn ervaring, ik heb afgelopen december € 720 bespaart door over te stappen naar een andere verzekeraar door o.a. te kiezen voor een budgetpolis, is de volgende:

1. Sowieso is spoedhulp verzekerd, de bewering van Adri Duivesteijn is dus onzin.
2. Bij een budgetpolis ben je dus alleen verzekerd (lees wordt de behandeling betaald) bij door de verzekeraar gecontracteerde ziekenhuizen. Ziekenhuizen dus waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Nu is het natuurlijk zo dat ik waarschijnlijk bij voorkeur in het ziekenhuis wil komen te liggen ( als het dan echt nodig is, natuurlijk) in mijn woonplaats of directe omgeving. Ik heb dus niet zoveel aan een gecontracteerd ziekenhuis in Maastricht als ik in Groningen woon. En wat blijkt? Er zijn goede vergelijkingstools waar je exact kunt vinden welke zieken huizen gecontracteerd zijn. Voor mij kon ik een aantal ziekenhuizen in de buurt vinden die verzekerd waren. Geen probleem dus.

Mijn advies is dan ook: kijk goed in welk ziekenhuis je terecht wilt komen en check of de verzekeraar dit dekt. Ik vermoed dat in 9 van de 10 gevallen de vrije artsenkeuze in de praktijk niet meer zo’n groot probleem is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen