21 november 2015 
1 min. leestijd

Zorgverzekering: Naturapolis, restitutiepolis of budgetpolis?

Zorgverzekering: Naturapolis, restitutiepolis of budgetpolis?

Zorgverzekering: Naturapolis, Restitutiepolis of budgetpolis? Wat is de beste keuze voor jou?

Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen als je een zorgverzekering gaat kiezen? Kies je voor een naturapolis een restitutiepolis of toch voor een goedkopere budgetpolis? Het is belangrijk dat je de verschillen goed weet om een goede keuze te maken, meestal kun je een gemaakte keuze niet meer herzien als je naar een oplossing met minder dekking wilt gedurende 2016.

Naturapolis

De naturapolis biedt alleen dekking en een volledige vergoeding als je naar de zorgverleners gaat waarmee je verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten. Ga je naar een andere zorgverlener die niet op de lijst met gecontracteerde zorgverleners staat dan krijg je meestal maar een gedeeltelijke vergoeding.

Meestal verrekend de verzekeraar direct de gemaakte zorgkosten met de zorgverlener. De premie voor een naturapolis ligt lager dan van een restitutiepolis omdat de zorgverlener scherpe afspraken met die geselecteerde zorgverlener heeft kunnen maken. Dit voordeel wordt voor een deel aan jou als consument doorgegeven.

Budgetpolis

Een budgetpolis of ook wel selectiefpolis genoemd  is een “uitgeklede”versie van de naturapolis. Kies je voor de goedkoopste optie, een budgetpolis dan betekent dit dat je nagenoeg geen keuze meer hebt omdat je uitsluitend van een zeer beperkt aantal zorgaanbieders gebruik kan maken. Zo kan het nodig zijn dat je moet reizen naar een ander ziekenhuis voor een behandeling. Wel iets om goed over na te denken voordat je een keuze maakt.

Als je niet al te kritisch bent over de zorgverlener waar je eventueel terecht komt kan het zeker wel lonen voor een budgetpolis te kiezen. Controleer wel even welke ziekenhuizen bijvoorbeeld bezocht mogen worden. Ikzelf heb dat vorig jaar ook gecontroleerd en de ziekenhuizen in mijn buurt waren gedekt dus ik kon flink besparen. Lees hiervoor ook dit artikel.

Restitutiepolis

De restitutiepolis biedt de meeste vrijheid. Je kunt nagenoeg bij elke zorgverlener terecht en meestal krijg je een standaardvergoeding per behandeling onafhankelijk van welke zorgverlener je kiest.

Soms moet je de rekening van niet gecontracteerde zorgverleners wel eerst voorschieten en vervolgens bij je zorgverzekering declareren.

Rekeningen van gecontracteerde zorgverleners worden in principe voor 100 % vergoed, soms komt het dat je zorgverlener duurder is dan het maximale tarief dat je zorgverzekering vergoed, dat deel moet je dan zelf betalen.

De keuzevrijheid heeft echter wel zijn prijs, dit zijn de duurste polissen.

Spoedeisende hulp

Spoedeisende hulp is altijd gedekt, onafhankelijk van de polis die je hebt. Hier zijn nog wel eens misverstanden over. De bovengenoemde verschillen gelden alleen voor niet-spoedeisende zorg. Als iemand wel acuut behandeld moet worden, dan is het mogelijk om naar elk ziekenhuis of elke huisartsenpost te gaan. Het maakt voor de vergoeding dan niet uit wat voor polis de verzekerde heeft en of het ziekenhuis gecontracteerd is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen