25 november 2018 
2 min. leestijd

Zorgverzekeringen vergelijken loont, toch stappen maar weinig mensen over, waarom niet?

Zorgverzekeringen vergelijken loont, toch stappen maar weinig mensen over, waarom niet?

Zorgverzekeringen vergelijken is gemakkelijk en er zijn vele vergelijkers die je hierbij helpen. Door even je zorgverzekering tegen het licht te houden kun je vaak enkele honderden euro’s besparen op je zorgkosten, zeker wanneer je nog nooit overgestapt bent.

Behoor jij tot de twee derde die nog nooit is overgestapt sinds 2006? In 2006 werd de verplichte basisverzekering ingevoerd en het ziekenfonds afgeschaft.

Hoe komt het toch dat er nog steeds zo weinig mensen overstappen?

Eerste nog even de cijfers:

  • Nooit overgestapt   66%
  • 1  keer overgestapt  22%
  • 2  keer overgestapt    8%
  • 3 keer overgestapt     3 %
  • 4 keer overgestapt     1 %

Waarom is het belangrijk dat je af en toe je zorgverzekering vergelijkt?

  • Veel mensen denken dat de inhoud (dekking) van de basisverzekering en de aanvullende verzekering hetzelfde blijft als zij niets veranderen. Dit is echter een misverstand. De overheid bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering maar de zorgverzekeraar mag zelf bepalen wat hij wel/ niet in de aanvullende verzekering stopt. Het kan dus bv zo zijn dat je bv in 2006 recht hebt op 24 fysiotherapie behandelingen maar in 2018 nog slechts 8.
  • Het is heel gemakkelijk minstens € 100 te besparen op je basis verzekering. gebruik hiervoor bv. deze paginaOp de aanvullende verzekering zijn de verschillen veel groter  (zowel in premies als inhoud van de dekking) waardoor je hierop echt kunt besparen door goed te vergelijken.
  • Om de zorgverzekeraars “scherp”te houden op een goede premie en polisdekking is het goed hen te laten weten ( door over te stappen) dat zij niet aan de verwachtingen voldoen. Zo help je mee de concurrentie te bevorderen aan daar wordt iedereen beter van.

Waarom stappen mensen niet over?

  • Tevreden over huidige verzekeraar, dekking
  • Zitten al heel lang bij dezelfde zorgverzekering
  • Tevreden over de premie
  • te ingewikkeld om te vergelijken, te ondoorzichtig om goed te kunnen vergelijken
  • als men in een collectief zit denkt men voordelig uit te zijn ( ongeveer 70 % is collectief verzekerd bv via de werkgever)
  • angst om niet geaccepteerd te worden door de nieuwe verzekeraar.

Natuurlijk is het prima als je tevreden bent over je huidige zorgverzekering maar je moet je wel afvragen waarom ben ik dan tevreden? En, kan ik eigenlijk wel tevreden zijn als ik nooit vergelijk of het niet beter of goedkoper kan?

Zorgverzekeringen zijn best wel complexe producten en verzekeraars doen er vaak ook niet alles aan om het product transparant te maken. Eigenlijk kun je zorgverzekeringen niet goed vergelijken zonder gebruik te maken van een goede vergelijker. Als je op eigen houtje alle websites van zorgverzekeringen afgaat en de verschillen noteert is dat inderdaad “monikken werk” en eigenlijk niet te doen. Gebruik gewoon een goede vergelijker en het valt erg mee om binnen een half uurtje veel geld te besparen.

Speciale aandacht voor iedereen die een collectieve verzekering via zijn of har werkgever heeft. Vaak denkt men dat een collectief automatisch de beste premie en voorwaarden heeft. Niets is echter minder waar, ook hier loont het vergelijken in de meeste gevallen. Dit komt vaak doordat deze collectieven jaren geleden zijn afgesproken met zorgverzekeraars, daarna kijkt niemand er meer naar om want men denkt “ik zit goed”. De zorgverzekering markt is echter voortdurend in beweging en aanpassingen in producten en prijzen ( premies) vinden elk jaar plaats. Ook hier loont het dus echt om goed te vergelijken.

En dan de acceptatie: Voor de basisverzekering hoef je zeker geen angst te hebben, zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering kan de zorgverzekeraar acceptatie eisen hebben maar in de praktijk wordt dat niet vaak toegepast, dus ook hier is het motto”gewoon proberen” het scheelt je bijna altijd geld.

 

zie ook: zorgverzekeringen 2019 vergelijken

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen