Nederlander baalt van dure zorgpolis

In 2016 gaat zowel de maandelijkse premie als het eigen risico van de zorgverzekering omhoog en dit terwijl er opnieuw bezuinigingsrondes aankomen. Het blijkt steeds vaker dat een groot aantal gezinnen zich niet meer goed of goed genoeg voor zorgkosten kan verzekeren. Vooral de aanvullende zorgverzekering schiet er om financiële redenen bij in. Dit komt naar voren uit een onderzoek uitgevoerd door Bureau Consumenten Onderzoek (BCO) in opdracht van de DFT en ONVZ Zorgverzekeraar onder bijna 2.000 zorgverzekerden.

 

Slechts 13 % van de Nederlanders heeft in 2015 gekozen voor de goedkopere budgetpolis en zeven op de tien kiezen voor een zo laag mogelijk eigen risico ( in 2015 € 375,-). Vier op de tien geven aan het eigen risico niet in een keer te kunnen betalen.Ongeveer 75 % kiest voor een  aanvullende verzekering. De mensen die dit niet doen , doen dit simpelweg omdat ze het te duur vinden.

 

Een op de acht mensen overweegt in 2016 het eigen risico vrijwillig te verhogen en/of een goedkopere polis te kiezen, ook hier weer gewoon omdat het anders teveel kost in het maandelijkse budget. Mensen switchen niet snel tenzij het echt goedkoper is of de voorwaarden beter zijn.

 

40 % vreest voor hoge doktersrekeningen en stelt daarom een bezoek aan de huisarts uit.

 

Vrij artsenkeuze

 

Deze discussie ligt nog altijd zeer gevoelig. Slechts 7 % geeft aan deze vrij artsenkeuze niet zo belangrijk te vinden. Dit betekent dat twee derde van de mensen zelf hun arts of ziekenhuis willen kiezen en het voordeel van een goedkopere polis waarbij dit niet mogelijk is niet in overweging nemen. Iets meer premie betalen om de vrije artsenkeuze wel te behouden ziet 70 % echter ook niet zitten.