18 december 2017 
1 min. leestijd

ACM onderzoek: 75% heeft een te dure basisverzekering, vergelijken loont. Overstappen levert je 100 euro op!

ACM onderzoek: 75% heeft een te dure basisverzekering, vergelijken loont. Overstappen levert je 100 euro op!

DEN HAAG (ANP) – Driekwart van de verzekerden had in 2016 een basisverzekering waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Volgens de Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben ze daardoor op jaarbasis gemiddeld zo’n 100 euro te veel betaald voor hun zorgverzekering.

Volgens een voorlopig onderzoeksrapport van de twee toezichthouders kunnen mensen ook in 2018 veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering, bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere verzekeraar. Gemiddeld doet zes procent van de consumenten dat. In tien jaar tijd is een op de drie verzekerden wel eens overgestapt.

„Door over te stappen zorgen ze ook voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de zorgverzekeraars scherp”, aldus bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de ACM. Maar veranderen van zorgverzekeraar kost tijd en moeite en is niet voor iedereen even makkelijk. Consumenten moeten veel informatie verwerken en keuzes maken. Het gaat om informatie over de dekking van behandelingen, het eigen risico, en de verschillende manieren waarop verzekeraars uitbetalen.

Nagenoeg gelijke basisverzekeringen werden in 2016 aangeboden tegen zeer verschillende prijzen, soms zelfs door dezelfde verzekeraar. De autoriteit vermoedt dat dat dit jaar ook het geval is. Welke zorg wordt vergoed uit de basisverzekering wordt overigens bepaald door de overheid.

Zorgverzekeraars, consumenten- en patiëntenorganisaties en andere partijen kunnen de komende twee maanden reageren op het concept-onderzoeksrapport van ACM en NZa.

De Autoriteit Consument en Markt heeft haar advies voor dit jaar uitgebracht, na eerdere terughoudende berichtgevingen over waarom je een overstap zou moeten wagen pakken ze het dit jaar iets steviger aan en… niets is minder waar! Een overstap kan je zomaar 100 euro opleveren indien je switcht tussen de huidige aanbieders. Het mooiste moet nog komen, dit is enkel al voor de basisverzekering, laat staan als je ook nog eens je aanvullende polis gaat vergelijken!

 

https://www.telegraaf.nl/financieel/1379122/acm-driekwart-heeft-te-dure-basisverzekering

https://www.acm.nl/nl/publicaties/consumenten-kunnen-veel-besparen-op-hun-zorgverzekering

Over de schrijver
Reactie plaatsen