Eigen risico gespreid betalen





De eerste zorgkosten die in het basispakket vallen die je maakt in een bepaald jaar worden betaald vanuit je eigen risico. Als je eigen risico bedrag (verplicht of vrijwillig verhoogd) is "opgebruikt" wordt de rest van je zorgkosten betaald vanuit je basis- of aanvullende verzekering.


Je zorgverzekeraar stuurt je een factuur voor de zorgkosten die worden verrekend met je eigen risico. Er zijn een aantal mogelijkheden om de ze factuur en dus je eigen risico te betalen.






Snel naar:















  1. Wanneer kun je de factuur voor het eigen risico verwachten?



  2. Verplicht eigen risico betalen in termijnen


  3. Vrijwillig eigen risico in termijnen betalen












Wanneer kun je de factuur voor het eigen risico verwachten?

Vaak duurt het vrij lang voordat de zorgverzekeraar de factuur voor het eigen risico verstuurt. Dit heeft te maken met het feit dat zorgverleners (vooral ziekenhuizen) pas de kosten doorgeven aan je zorgverzekeraar als de gehele behandeling is afgerond.

Als een behandeling langer dan 120 dagen duurt, wordt meestal een "tussen"rekening gestuurd.

Let op. De startdatum (het startjaar) van de behandeling is van belang voor het jaar waarin het eigen risico wordt verrekend.

Zorgverzekeraars hebben maximaal 5 jaar na ontvangst van de rekening van de zorgverlener de tijd om het eigen risico te innen bij verzekerden. Ook als je inmiddels bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar kun je dus nog een rekening verwachten van je vorige verzekeraar.

Tip: leg het geld voor het eigen risico opzij als je een behandeling ondergaat uit je basisverzeketring en je nog eigen risico hebt openstaan.

Verplicht eigen risico betalen in termijnen

Om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan is het handig je eigen risico in termijnen te betalen. je kunt hiervoor in de meeste gevallen afspraken maken met je zorgverzekeraar maar steeds meer kun je het ook bij afsluiten/overstappen aangeven op het aanvraag formulier.

Als je al bijna zeker weet dat je je eigen risico in een jaar moet gaan betalen dan kun je bij een aantal zorgverzekeraars ook het eigen risico in gedeelten betalen samen met je zorgpremie. Als aan het einde van het jaar blijkt dat het eigen risico niet is opgemaakt, krijg je het bedrag dat overblijft teruggestort.

Bij de 4 grote zorgverzekeraars (CZ, Menzis, VGZ, Zilveren Kruis) is het mogelijk het eigen risico zowel vooraf als achteraf gespreid te betalen.

Hoe hoog is het termijnbedrag?


Dit kun je meestal zelf bepalen in overleg met je verzekeraar.

Vrijwillig eigen risico in termijnen betalen

Als je een vrijwillig eigen risico hebt, is het bij sommige verzekeraars niet meer mogelijk een afbetalingsregeling te treffen. Je moet dan het hele bedrag in 1 keer terug betalen.



 






Reactie plaatsen