28 november 2018 
4 min. leestijd

Zorgverzekering vergelijken en afsluiten plus extra tips over het kiezen van een zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken en afsluiten plus extra tips over het kiezen van een zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken.  Gebruik onderstaande vergelijker om snel te zien of je kunt besparen op je zorgverzekering voor 2019. Je kunt via deze vergelijker tot 31 december 2018 24.00 uur overstappen naar een andere zorgverzekering. Wij zeggen dan automatisch je huidige zorgverzekering op. Dat is Bespaargemak.nl.

Lees ook de extra tips die onder de vergelijker staan!

Er zijn voor zorgverzekering 2019 wel een aantal veranderingen die we hieronder op hoofdlijnen zullen toelichten. De veranderingen van het basispakket wordt ieder jaar door de overheid bepaald. De belangrijkste wijzigingen zie je hieronder. Niet alleen het basispakket wijzigt, maar ook vergoedingen van de aanvullende verzekeringen veranderen. De overheid stelt ieder jaar een richtbedrag vast, maar zorgverzekeraars mogen zelf hun premie bepalen. Hier hebben ze tot uiterlijk 12 november de tijd voor.

Nu blijkt al dat de gemiddelde verhoging van de (basis) zorgverzekering helaas hoger uitvalt dan de indicatie van € 3,50/ maand die de overheid op prinsjesdag gaf. De gemiddelde verhoging is ca. € 10 per maand.

Inhoudsopgave

   1. Wijzigingen in de basisverzekering 2019
   2. Zorgpremie 2019
   3. Eigen risico
   4. Zorgtoeslag
   5. Zorgverzekeringen vergelijken 2019

Wijzigingen in de basisverzekering 2019

Deze wijzigingen in het basispakket gaan in op 1 januari 2019 en zullen vanaf die datum ook worden vergoed:

 • fysiotherapie/oefentherapie voor patiënten met etalagebenen. De vergoeding in 2019 is maximaal 37 behandelingen, inclusief de eerste 20 behandeling
 • medische noodzakelijke besnijdenis;
 • bovenooglidcorrectie
 • plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben
 • de basisverzekering vergoedt in 2018 spoedeisende hulp tot aan aan het Nederlands tarief.
 • 33 miljoen extra voor eerstelijnsverblijf (opvang en zorg als je om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kunt herstellen.
 • een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen. Tot 23 jaar kan er een implantaat verkregen worden (dit was tot 18 jaar). De voorwaarde is wel dat de tanden door een  aangeboren afwijking ontbreken of door een ongeval verloren zijn gegaan
 • Vanaf januari 2019 zal de berekening van de eigen bijdrage voor een implantaat kunstgebit wijzigen. Het gaat dan om een implantaatgedragen kunstgebit, een duurdere variant dan een gewoon kunstgebit.
 • Sommige  zorgverzekeringen zullen een wachttijd gaan invoeren voor de vergoeding van orthodontie kosten als je ouder bent dan 18 jaar. Zo zul je in veel gevallen meer dan een jaar verzekerd moeten zijn bij dezelfde zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor vergoeding. Belangrijk dus dit te bedenken als je eventueel wilt switchen van zorgverzekering.
 • Geen eigen risico voor bepaalde zorg. Denk aan preventieve maatregelen die voorkomen dat je ziek wordt. Ook op dit moment kunnen zorgverzekeringen al vrijstelling geven van het eigen risico voor bepaalde preventieve- of gezondheidsprogramma’s. Bijvoorbeeld tegen depressie en diabetes. Voor dergelijke programma’s geldt dus geen eigen risico. In 2019 krijgen zorgverzekeringen meer mogelijkheden om deze vrijstelling ook bij andere programma’s toe te passen

Premie zorgverzekering 2019

zorgpremies-door-de-jaren-heen

Ook dit jaar zullen de zorgpremies helaas weer gaan stijgen. Het is algemeen bekend dat de kosten van de zorg ieder jaar hoger worden en daarom stijgen dus ook de zorgpremies. De zorgverzekeraars zelf of  en hoeveel zij de zorgpremies laten stijgen. Op prinsjesdag heeft de overheid aangegeven dat te verwachten verhoging ongeveer € 3,50 per maand zou zijn, echter nu blijkt dat de premies veel meer stijgen, gemiddeld ca. € 10,00 per maand…. extra reden dus om goed te vergelijken en de voor jou beste zorgverzekering te kiezen.

Tot 12 november 2018 24.00 uur hadden de zorgverzekeraars de tijd hun premies bekend te maken. Per vandaag vind je alle nieuwe premies terug in de vergelijker, zodat je vanaf nu tot 31 december 2018 24.00 uur kunt gaan onderzoeken met behulp van de vergelijker welke premie voor jouw situatie de beste keuze is.

Eigen risico van je zorgverzekering 2019

Tot nu toe is het (verplicht) eigen risico ieder jaar gestegen sinds de invoering ervan in 2008. Echter in 2019 blijft het eigen risico gelijk aan dat van 2016 nl. € 385.

zorgverzekering-eigen-risico

Het eigen risico is destijds ingevoerd om de zorg betaalbaar te houden. Zou er geen eigen risico zijn dan zouden de premies nog hoger moeten zijn. In de politiek is regelmatig discussie over het in stand houden van het eigen risico en de kans dat er iets in gaat wijzigen is zeker aanwezig in de toekomst. Voor 2018 echter nog niet en blijft het eigen risico € 385,00.

Het verplicht eigen risico is wettelijk bepaald en geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij alle verzekeraars kun je kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest krijg je korting op je zorgpremie voor de basisverzekering. Het eigen risico is alleen van toepassing op de kosten die vallen onder de basis verzekering. Maar het eigen risico geldt niet voor:

 • Huisarts bezoek
 • Kraamzorg
 • Verloskunde
 • Hulpmiddelen in bruikleen
 • Nacontroles van lever-en nierdonoren
 • Reiskosten die een donor maakt t.b.v. transplantatie
 • Zorg aan kinderen tot 18 jaar
 • Verpleging en verzorging wijkverpleging
 • Ketenzorg

Zorgtoeslag

Mensen met een laag inkomen kunnen een toeslag krijgen voor de zorgkosten zodat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. In 2017 zal de inkomensgrens om zorgtoeslag te ontvangen waarschijnlijk worden verlaagd. Dit betekent dat minder mensen recht zullen hebben op zorgtoeslag omdat zij in de nieuwe regeling teveel verdienen. Over de hoogte van de zorgtoeslag is nog niets bekend. Lees hier meer over de zorgtoeslag in 2019 vooral ook als je dit jaar 18 wordt want ook dan heb je recht op zorgtoeslag.

Zorgverzekeringen vergelijken 2019

Half november maken de zorgverzekeraars de premies voor 2018 bekend. Vanaf dit moment kun je de verzekeringen met elkaar gaan vergelijken. Stap je voor 1 januari over van zorgverzekering via Bespaargemak.nl Dan zeggen wij je oude zorgverzekering voor je. Je hebt hier dan geen omkijken naar. Je kunt ook nog tot eind januari overstappen van zorgverzekering. Maar let op: je moet dan wel vóór 1 januari zelf je oude zorgverzekeraar opzeggen.

Eigenlijk zijn wij van mening dat je alleen een goede vergelijking van zorgverzekeringen kunt maken als je een goede vergelijker gebruikt. Er zijn teveel factoren die van belang zijn om een goede keuze te maken. De materie is ook best complex.

De inhoud (wat erin moet zitten) van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald. Dit betekent dat de inhoud ook bij elke zorgverzekeraar gelijk is, maar de iedere zorgverzekering mag zelf bepalen hoe hij invulling aan die inhoud geeft. Dit betekent dat de keuze van de verzekeraar hoe hij de zorg invult en de kosten (lees premie)zelf mag bepalen. Dit heeft tot gevolg dat alleen al op deze factoren het aanbod zal verschillen. Het is daarom verstandig om basisverzekeringen met elkaar te vergelijken en te kijken welke het voordeligst is.

Voor aanvullende zorgverzekeringen geldt dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen hoe zij deze pakketten samenstellen. Er is een veelheid aan keuzes die er vaak voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door te vergelijken kom je te weten welke zorgverzekeraar de zorg vergoed die jij nodig hebt. een goede vergelijker is daarbij essentieel. Lees hier meer over de verschillende polissen die je kunt afsluiten.

Lees ook dit artikel al je wilt gaan switchen  van zorgverzekering

Over de schrijver
Reactie plaatsen